LIMFNA DRENAZA RUCNA

Limfa je bezbojna tekućina koja se sastoji od plazme, bijelih krvnih stanica i nešto crvenih krvnih stanica. Stvara se u međustaničnom prostoru tkiva i prenosi otpadne tvari i bjelančevine. Limfa neprestano kruži tijelom.

Naš organizam prožet je limfnim žilama koje predstavljaju mrežu kanalića i koje završavaju u terminusu. Terminus čine dvije posudice, sa svake stane korijena vrata po jedna, kroz koje prolazi sva limfa tijekom dana, a to obično bude oko 2,4 litre tekućine dnevno.

Kružeći organizmom, limfa prolazi kroz mnoge limfne žlijezde. U limfnim žlijezdama limfa se filtrira na putu prema terminusu. Limfne žlijezde veličine su od 3 do 6 centimetara, a njihov je zadatak da pročišćuju limfu od bakterija.

Slezena, najveća limfna žlijezda, nalazi se u gornjoj lijevoj strani trbušne šupljine i sudjeluje u stvaranju limfocita, bijelih krvnih stanica te uklanja stare crvene krvne stanice iz optoka krvi.

Ručna limfna drenaža je tretman u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo kako bi se limfa potisnula i uklonila kroz vene. Limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stanice, a na povratku sakuplja štetne tvari i vraća se u krvotok. Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari iz limfe i putem mokraće izbaciti ih iz organizma. Ručnu limfnu drenažu može znati samo visoko školovana osoba Fiziotarapeut.

Prilikom drenaže najprije se tretiraju terminusi, udubine pri korijenu vrata kroz koje limfa prolazi na svom putu optoka organizma, a zatim se prelazi na drenažu pojedinih dijelova tijela.

Limfna drenaža višestruko pozitivno djeluje na naš organizam. Budući da postoji veoma malo kontraindikacija za manualnu limfnu drenažu primjenjuje se kod mnogih patoloških procesa, aktivira limfni sustav nakon kirurških zahvata i terapije zračenjem, ublažava dugotrajne ožiljke i zadebljanja kože, podiže imunitet u zahvaćenom ekstremitetu. Korisna je i kod mnogih stanja koja nisu povezana sa limfedemima, venski edem, lipedem, a koristi se i protiv bora, akni, glavobolja, prije menstruacije, kao pomoć pri mršavljenju Limfnom drenažom postiže se ravnoteža tekućina u organizmu i bolje opće stanje organizma.

Limfna drenaža djelotvorna je i u misiji uklanjanja celulita stoga što dreniranjem viška tekućine iz vezivnog tkiva poboljšavamo opskrbljenost stanica kisikom, uklanjamo otpadne tvari iz organizma i zamjenjujemo ih korisnim hranjivim tvarima koje dolaze s krvlju. Drenažom utječemo i na bolji izgled kože.